מרכז וטרינרי אהבת החי
טלפון המרפאה
03-6472933
טלפון חירום
036495050
לאחר שעות הקבלה
ביקור בית
ד"ר עופר שביט
ד"ר אלינה שיינר שמואלי
רח' יד המעביר 9 הדר יוסף
וטרינר בתל אביב
גידול גורים יתומים
כתב ד"ר עופר שביט וטרינר Bvsc prêt. MRCVS.
לעיתים קרובות בעבודתי אני נתקל בלקוחות שצריכים לטפל בגורים בני יומם ,בין שהאם מתה בלידה (נדיר ביותר ) ובין שהגורים נזרקו לרחוב על ידי אנשים חסרי לב שלא טרחו לעקר את כלבתם ואינם מוכנים לשאת בתוצאות של הריונה. אנסה לנצל את ההזדמנות הזאת ולרכז את הידע והמיומנות שצברתי במשך השנים בנושא .
צרכי הגורים הם מאד פשוטים , כמו של כולנו :תזונה , חום , ואהבה. רק שלהם צריך לתת לעיתים תכופות ובמינונים הנכונים. גורים בריאים הם שמנמנים , גמלוניים , שקטים ומבלים את רוב זמנם בשינה.
גורים במצוקה הם שדופים , בעלי פרווה דהויה , צרחניים וחסרי מנוחה בהתחלה וללא עזרה וטיפול נאות הם נחלשים עד תשישות ומות.
תזונה
לגורים רזרבות מזון נמוכות מאד בגוף ולכן הם חייבים להיות מוזנים לעיתים תכופות , במזון הנכון.
במקרה שהאם בסביבה ונבצר ממנה להניק (מיד לאחר ניתוח קיסרי) כדאי להצמיד את הגורים לפטמות תחת השגחה לבל יאונה להם כל רע מהאם שעדיין תחת השפעת תרופות ההרדמה או לחלופין "לחלוב " את האם . חלב ראשוני (קולוסטרום) הוא עשיר בנוגדנים המועברים מהאם למערכת החיסון של הגור והם אלו שיספקו לגור הגנה בפני מחלות בשבועות הראשונים של החיים ולכן חשיבותו רבה.
באם אין מקור של חלב כלבה יש להשתמש בתחליף חלב כלבה מסחרי.
איך להאכיל:
את החלב ניתן להאכיל על ידי בקבוק הנקה אותו ניתן לקנות כמעט בכל חנות לחיות. אפשרות נוספת היא האכלה על ידי צינורית האכלה.
האכלה בצינורית:
יתרונות : הישר לתוך קיבת הגור , מהיר , במיוחד יעיל כשיש שגר גדול להאכיל.
חסרונות : דרוש ציוד , דרושה מיומנות , אם ניתן לא נכון הגור יכול לחלות בדלקת ריאות.
כדאי להתייעץ עם הוטרינר ממנו נרכוש את צינורית האכלה הגמישה בליווי מזרק.
לפני כל האכלה מודדים את המרחק מקצה החוטם ועד הצלע הראשונה ומסמנים על הצינורית ( זהו אורך של צינורית שתוכנס לגור על מנת למקם את הקצה בקיבה ומנוע הקאות.)
יש להחזיק את הגור על הברכיים בהטיה עם ראש מוגבה כמעט במצב עמידה או ישיבה..באותה יד שמחזיקה את הראש לפתוח את הפה. ביד השניה מחדירים את את הצינורית המסומנת והמחוברת למזרק המכיל את תחליף החלב לתוך הפה מעל השיניים הקדמיות במרכז הלסת ונותנים לגור לבלוע את הצינורית (הצינורית המוחדרת לתוך הפה מפעילה את רפלקס היניקה) כעת לאחר שבלע מחליקים בעדינות את הצינור לתוך הלוע עד נקודת הסימון. אם הגור לא משתעל סימן שאנו במקום הנכון וכעת מזריקים באיטיות את המזון כולו הישר לתוך קיבת הגור. אם נתקלנו בהתנגדות בזמן החדרת הצינור יש למשוך חזרה החוצה ולחזור על התהליך.צריך להיזהר לא להאכיל יותר מדי.
מיומנות האכלה בצינור נרכשת מהר מאד והופכת לעניין של מה בכך ומיעלת מאד את הטיפול בשגר גדול.
בכל מקרה רצוי לפחות האכלה אחת ביום מבקבוק על מנת לספק את יצר היניקה ובכך להוריד את מציצות היניקה שהגורים עושים אחד לשני.
מה להאכיל:
בעדיפות ראשונה אבקת תחליף חלב מסחרית המיועדת לגורי כלבים . אבקות אלו מאוזנות ויענו לכל צרכיו של הגור. לרובם יש הוראות על האריזה לגבי תכולתן ,הרכבם , וכמויות האכלה , והוראות לדילול במים.
את המזון יש להאכיל מחומם פושר.
ניתן גם לייצר תחליף חלב ביתי, פחות מאוזן מהאבקה המסחרית, אך העשוי לתת תשובה מספקת בשעת חירום או בחוסר תקציב.
תחליף ביתי לחלב כלבה:
-
1 כוס חלב פרה
-
2חלמוני ביצים
-
2כפות שמנת חמוצה
-
קמצוץ מלח
-
1 כף שמן חמניות
-
1כפית סוכר
זכור להכין בלילה טרייה מדי יום ואת שנשאר בין האכלות יש לשמור במקרר.
הקפד על חיטוי הבקבוק לפני כל האכלה.
כל כמה זמן להאכיל?
יומיים ראשונים כל שעתיים.
משך שבוע ראשון כל 3 שעות.
שבוע שני כל 4 שעות במשך היום וכל 6 שעות בלילה.
שבוע שלישי שלוש ארוחות ביום ואחת בלילה.
שבוע רביעי ניתן לעבור ל 3 האכלות ביום מבקבוק או מקערה. (מלמדים את הגור ללקק אצבע טבולה בתחליף חלב ולאט לאט מקרבים את האצבע לקערה עד שהגורים לומדים ללקק ממנה.
דייסת גורים ניתן להכין ממזון גורים יבש בתוספת תחליף חלב מומסים בבלנדר או קופסת שימורי בשר לגורים מעורבבת עם תחליף חלב עד לקבלת מרקם דייסתי אחיד.
בגיל חמישה שבועות הגורים יכולים לאכול דייסה בלבד.
בגיל 6 שבועות הגורים יכולים לאכול מזון מסחרי יבש לגורים!!! – רק שאז צריך להתחיל לספק להם מים טריים ללא הגבלה.
כמה להאכיל?
גורים צורכים בקירוב 130קלוריות לק"ג משקל גוף ליום בשבוע הראשון לחייהם(מחולק ל12 האכלות ) בהדרגה עולה הצריכה ל 200 קלוריות לק"ג משקל גוף ליום מהשבוע הרביעי והלאה . ניתן לחשב לפי הנתונים של תחליף החלב שאתם משתמשים את כמות הנוזל שיש להאכיל.
שקול כל גור כל יום בשעה קבועה – ועקוב אחר העלייה במשקל. חוסר עליה במשקל מצביע על חוסר מזון , שלשול , פליטה , גזים , יכול להצביע על האכלת יתר !!!
אקלים:
חום גוף הגורים חייב להישמר בקנאות. גורים נוטים לאבד חום גוף במהירות בגלל יחס גבוה של שטח פנים לנפח. גורים מחממים את עצמם (בתנאי קור) ברעידות . רעידות אלו צורכות את מלאי האנרגיה וגורים אלו יגיעו במהירות ל תת סוכר ותשישות.
יש לשמור חום קבוע בסביבת הגורים של :33 מעלות (חם!!! חום גבוה זה נועד להקטין את סכנת ההדבקה בוירוס ההרפס הממית שגרים שלמים) ניתן לעשות זאת בפשטות אפילו על ידי מנורה !! זורק חום (לא ישיר ) או בקבוק חם וסדין חשמלי ( זהירות מחימום יתר). בהדרגה להוריד את החום ל חום חדר רגיל בגיל 5 שבועות.
טיפולים מונעי מחלות.
צריך לתלע את הגורים בגיל שבועיים , 4, 6,ו 8 , שבועות ואח"כ כל חודש עד גמר החיסונים.
יש לזכור לחסן את הגורים חיסון ראשון נגד פרוו בגיל 6 שבועות. (במיוחד חשוב בגורים יתומים שלא שתו חלב ראשוני של הכלבה ולכן לא קיבלו את הנוגדנים מדם האם).
טיפול נגד פרעושים גם כן יינתן לאחר שבועיים. יש להקפיד על שימוש בתכשיר המאושר לגורים.
ולהמשיך בטיפול האופן שיגרתי בהתאם להוראות היצרן.
שמירת ניקיון אישי:
גורי כלבים אינם מסוגלים לתת צואה או שתן בצורה עצמאית. המבנה העצבי שלהם אינו מפותח דיו ולכן הם אינם שולטים בצרכיהם. במצב הרגיל הכלבה האם מלקקת את אזור האברים המיניים ואת אזור פי הטבעת ומגרה רפלקס של מתן צואה ושתן. הכלבה תאכל בשבועות הראשונים את צואת הגורים על מנת לשמור על ניקיון ה"קן".
בגורים יתומים יש צורף לגרות את האזורים הללו כל פעם לפני האכלה ומיד לאחר האכלה. ניתן להשתמש בצמר גפן רטוב במים פושרים או פיסת בד רטובה. יש לגרות את האזור זמן מה . לרוב תוך דקה תהיה יציאה.
כדאי לעקוב אחר תדירות היציאות של הגורים על ידי רישום . מידע זה יביא תועלת להצביע על מחלות מתפתחות.
גורים יכולים לתת צואה מספר פעמים ביום ולפעמים גם פעם ביומיים.
כדאי לעקוב אחר צבע השתן : שת ן בגור בריא צבעו צהוב בהיר. צבע צהוב כהה או ורדרד יראה לרוב דלקת או חוסר נוזלים. במקרה של שתן צהוב כהה יש להגביר את מספר האכלות ביום ולא את כמות האוכל בכל האכלה.
הצואה צריכה להיות רכה יחסית ובצבע צהבהב חום .
חברה ואהבה:
גורים זקוקים לגירויים חיצוניים (אותם הם מקבלים מהכלבה האם ומאחיהם לשגר). בהעדר משפחה כלבית המאמץ או המגדל חייב לספק את צרכים אלו של הגור. זכרו כי מדובר בגורים קטנים ועדינים המבלים את רוב זמנם בשינה.
לפני ואחרי כל האכלה השתדלו לחבר את הגור, ללטף אותו,לדבר אתו, לתת לו מחום גופנו ובשלבים מתקדמים יותר לשחק עמו.
מומלץ להפגיש גורים אלו עם כלבים בוגרים מחוסנים!!! לשם הגברת ביטחונם העצמי וכן הקניית הרגלים כלביים אשר רק כלבים אחרים יוכלו להעניק.
סיכום :
המון סיפוק תמצאו בגידול גורים קטנים. הסכנה גדולה והעבודה מרובה. אבל בסופו של יום כאשר גור בגודל כף ידינו ישן בחיקנו בזמן שאנו שרועים להנאתנו בסלון ורואים טלויזיה – התמונה מדברת בעד עצמה.
בהצלחה.
מאמר רביעי בסדרה של מאמרים בנושא מערכת הרבייה בכלבים.
*כל הזכויות שמורות לכותב המאמר.